Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι;

Για κάποιους σήμερα είναι η πρώτη ημέρα στο γραφείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και η προσαρμογή είναι δύσκολη, για κάποιους άλλους είναι μια ακόμα Δευτέρα στο γραφείο που έξω η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο. Τι κοινό έχουν οι δύο αυτές ομάδες; Υπολειτουργούν. Κατά κοινή ομολογία το καλοκαίρι είναι η περίοδος που οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν ρυθμούς» στη δουλειά τους και οι λόγοι είναι απλοί.
perierga.gr - Γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι;
Πρώτον και κυριότερον, ο καιρός. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και ποιος μπορεί να συγκεντρωθεί στον υπολογιστή του και στο excel που έχει να ολοκληρώσει, όταν τα καταγάλανα νερά και τα λευκά σοκάκια των νησιών τον περιμένουν; Ακόμα και οι πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους δύσκολα θα αντισταθούν στη σκέψη ενός ηλιοβασιλέματος. Όπως τονίζει και το New Yorker στο θέμα του «why summer makes us lazy» όταν ο καιρός είναι άσχημος κανείς δεν θέλει να βγει έξω και επικεντρώνεται στη δουλειά του. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι καλός η παραγωγικότητα πέφτει κατακόρυφα. Αν οι Αμερικανοί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, φανταστείτε τι γίνεται με τους Έλληνες.
FOMO – το ακρώνυμο που έγινε καραμέλα στο στόμα των νέων. Κοινώς, Fear Of Missing Out. Η «μάστιγα» της εξάρτησης απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να βλέπετε διαρκώς τι κάνουν και πως περνούν οι διαδικτυακοί σας φίλοι. Πόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να συγκεντρωθείτε όταν το Instagram σας έχει γεμίσει παραλίες και cocktails;
Ένας ακόμα παράγοντας είναι η ζέστη. Ο εγκέφαλός σας επιβραδύνει όταν ο καιρός είναι ζεστός. Στην πραγματικότητα, η θερμότητα μειώνει την ικανότητα σκέψης κάνοντας τους ανθρώπους πιο εύκαμπτους, σύμφωνα με μια μελέτη. Ποιος θέλει οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να πάρουν γρήγορα αποφάσεις; Εν τω μεταξύ, η υγρασία κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη νύστα και κούραση ενώ επηρεάζει άμεσα τη συγκέντρωση. Τι δείχνουν αυτά; Το καλοκαίρι δεν είναι «σύμμαχος» των εργαζομένων.
Ανασταλτικός παράγοντας στη παραγωγικότητα είναι και το κρύο. Τι ειρωνεία! Κι όμως, η τεράστια διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί στο εσωτερικό των εταιρειών με τα air-condition επηρεάζουν την απόδοση των εργαζομένων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε πως όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές στο γραφείο, οι εργαζόμενοι έκαναν 44 % περισσότερα σφάλματα στην πληκτρολόγηση ό, τι όταν στο γραφείο επικρατεί μια ζεστή θερμοκρασία.
Η μοναξιά δεν βοηθά. Πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του όταν όλοι οι άλλοι λείπουν; Τα ραντεβού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί αρκετοί εργαζόμενοι λείπουν σε άδεια, αντίστοιχα και το προσωπικό από τις άλλες εταιρείες λείπουν εκτός.
Τέλος, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των «αλλαγών» και των μεγάλων αποφάσεων. Όπως ξεκινούσε η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβρη, έτσι γίνεται και με την επαγγελματική σεζόν. Τι σημαίνει αυτό; Τις εβδομάδες πριν όλα κυλούν λίγο πιο αργά.


πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου