Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Τα 7 θαύματα του φυσικού κόσμου: Τοπία στα όρια του φανταστικού

 Τα 7 θαύματα του φυσικού κόσμου: Τοπία στα όρια του φανταστικού

Λίμνη σε χρώμα τσιχλόφουσκας, καταρράκτης στο χρώμα του αίματος, παγωμένες φούσκες και κύκλοι ζωγραφισμένοι στη γη θαρρείς από ραβδάκι νεράιδας! Τα 7 θαύματα του φυσικού κόσμου που θα δείτε παρακάτω δείχνουν τοπία του πλανήτη στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού.
Κι επιβεβαιώνουν πως η φύση είναι ο Μέγιστος των Καλλιτεχνών! 

Παγωμένες φούσκες μεθανίου, Καναδάς

Μοιάζουν σαν φούσκες ή σαν προϊστορικές μέδουσες που πάγωσαν στο χρόνο κι έμειναν να επιπλέουν εγκλωβισμένες στα νερά της λίμνης Αμπραχάμ στην Αλμπέρτα του Καναδά. Οι εντυπωσιακές αυτές φούσκες μεθανίου δημιουργούνται από τα βακτήρια που τρώνε τα φύλλα και μικρά ζωάκια που πέφτουν νεκρά μέσα στα νερά της λίμνης. Τα βακτήρια στη συνέχεια παράγουν το μεθάνιο που λόγω χαμηλών θερμοκρασιών σχηματίζει αυτές τις παγωμένες φούσκες.
 

Ο Καταρράκτης του Αίματος, Ανταρκτική

Στο ανατολικό τμήμα της αιώνια παγωμένης Ανταρκτικής, στην Κοιλάδα McMurdo Dry, υπάρχει αυτός ο υποβλητικός καταρράκτης. Φαίνεται σαν αντί για νερό να ρέει αίμα, πάνω στο λευκό πάγο. Το παχύρρευστο κατακκόκινο υγρό δεν είναι αίμα βεβαίως. Προέρχεται από μια λίμνη που βρίσκεται κάτω από τους πάγους και έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ο όγκος αυτός του εξαιρετικά υψηλής αλατότητας νερού παγιδεύτηκε κάτω από τους πάγους περίπου 2.000.000 χρόνια πριν. Μακρυά από το φως, τον αέρα και ανεπηρέαστο από τη θερμοκρασία, το νερό αυτό, μόλις βγει στην επιφάνεια αντιδρά με το οξυγόνο και παίρνει αυτό το αιματοβαμμένο χρώμα.
 

Sailing Stones, ΗΠΑ

Στον πρώην βυθό της αποξηραμένης λίμνης στην Racetrack Playa, στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, κάποιες πέτρες μοιάζουν να έχουν κατρακυλήσει ακόμη και 250 μέτρα βαθιά στην νεκρική κοιλάδα. Μάλιστα πολλές είχαν πίσω τους ίχνη, λες και τις είχε σύρει κάποιος μέχρις εκεί. Ποιος όμως;
Οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν ήταν πολλές, από τοπικά μαγνητικά πεδία μέχρι παρέμβαση εξωγήινων ή δαιμόνων.
Μόλις πριν 10 χρόνια, το 2006, ο επιστήμονας της NASA, Ralph Lorenz, χρησιμοποιώντας πετραδάκια κι ένα γυάλινο τάπερ (ναι, τάπερ!) απέδειξε τι συμβαίνει. Το χειμώνα, οι πέτρες αυτές πιάνουν πάγο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Ακόμη και ένα αεράκι μικρής έντασης μπορεί να κάνει τις πέτρες να μετακινηθούν, αφού λόγω του πάγου γλυστρούν πάρα πολύ εύκολα. Κι έτσι αφήνουν τα ίχνη στο λασπωμένο πυθμένα της αποξηραμένης λίμνης.
 

Λίμνη Kawah Ijen, Ινδονησία

Οι επισκέπτες του νησιού της Ιάβα, στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας μένουν πάντοτε έκπληκτοι από το θέαμα της τιρκουάζ λίμνης στην καλντέρα του ηφαιστείου Kawah Ijen.
Το φαντασμαγορικό τοπίο συμπληρώνουν οι ανοικτόχρωμες πέτρες και οι ασημένιοι πίδακες αερίου που περιβάλλουν τη λίμνη σε έκταση 1 τ.χλμ.
Στην πραγματικότητα, για όλο αυτό το εντυπωσιακό θέαμα είναι υπεύθυνο ένα και μόνον, φυσικό, υλικό: το θειάφι!
 

Η Κρυμμένη Παραλία, Μεξικό

Το όνειρο πολλών ταξιδιωτών: μια κρυφή παραλία, μακρυά από την οχλοβοή και τα πλήθη κόσμου, με κρυστάλλινα νερά. Το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα στην Playa Del Amor, πιο γνωστή ως Κρυμμένη Παραλία, σε ένα από τα νησάκια του συμπλέγματος Μαριέτα, ανοικτά των ακτών του Μεξικό. Το εντυπωσιακό αυτό τοπίο οφείλεται και στον άνθρωπο καθώς δημιουργήθηκε από μια έκρηξη, όταν το κράτος του Μεξικό έκανε δοκιμές βομβών, την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τα νησάκια Μαριέτα είναι ακατοίκητα.
Η φύση συνέχισε το έργο της βέβαια, γεμίζοντας την τρύπα που δημιούργησε η έκρηξη με νερό. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί μέσα από ένα τούνελ μήκους 24 μέτρων, που οδηγεί στο σημείο αυτό, από τον ωκεανό.
 

Η Λίμνη Με Χρώμα Τσιχλόφουσκας, Αυστραλία

Αλλιώς γνωστή και ως Ροζ Λίμνη Hillier, η βάθρα αυτή του νερού στη Δυτική Αυστραλία έχει ένα περίεργο ροζ χρώμα, σαν αυτό της τσιχλόφουσκας και βρίσκεται περιτρυγιρισμένη από πυκνά δάση, σμαραγδένιου χρώματος. Κι άλλες μικρότερες λίμνες, ροζ χρώματος, περιβάλλουν τη μεγάλη αυτή βάθρα, μήκους 600 μέτρων.
Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν το παράδοξο αυτό χρώμα των λιμνών. Η υψηλή αλατότητα και τα φύκη που περιέχονται είναι πιθανές αιτίες αλλά πλήρης εξήγηση στο μυστήριο αυτό, δεν έχει δοθεί.
 

Οι Κύκλοι Των Νεραϊδών, Ναμίμπια

Στην έρημο της Ναμίμπια μπορεί να συναντήσει κανείς ένα εντυπωσιακό θέαμα: εκατομμύρια μικρούς κύκλους, με διάμετρο από 2 έως και 15 μέτρα, διάσπαρτους σε μια έκταση 2.500 χλμ.
Ο θρύλος θέλει τις νεράιδες της ερήμου να έφτιαξαν αυτούς τους κύκλους. Οι ντόπιοι τις θεωρούν πατημασιές των θεών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ίσως πρόκειται για ραδιενεργά υλικά που βρίσκονται στο έδαφος ή τοξίνες που εκπέμπουν ορισμένα φυτά αλλά, όπως και με τις ροζ λίμνες, εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμη. 
 
Με πληροφορίες από Quora, πηγή φωτογραφιών BBC
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου