Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η ιστορία του Οδηγισμού



Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια οργάνωση νεότητας, με 10.000.000 μέλη σε 140 χώρες σ' όλο τον κόσμο. Σκοπός του είναι να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και των νέων, με παιδαγωγικά, σύγχρονα και ευχάριστα προγράμματα, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε άτομα ελεύθερα, υπεύθυνα, ευτυχισμένα και ικανά να γίνουν φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.
Ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου του 1910 στην Αγγλία από τον Λόρδο Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ, ως η θηλυκή εκδοχή του προσκοπισμού, τον οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος τρία χρόνια νωρίτερα. Στη νέα αυτή προσπάθειά του είχε και την καθοριστική βοήθεια της αδερφής του, Ανιές.
Στην Ελλάδα, η πρώτη αντίστοιχη προσπάθεια έγινε στις 10 Ιουνίου του 1915, με την ίδρυση του Σώματος Ελληνίδων Προσκόπων, που ιδρύθηκε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο οποίο και υπαγόταν αρχικά. Διαλύθηκε, όμως, τον επόμενο χρόνο, για να ανασυσταθεί ως ανεξάρτητη κίνηση το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά.
Σήμερα, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών έχει περισσότερα από 20.000 μέλη σε 160 πόλεις και χωριά.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Πρώτη πράξη αντίστασης

Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος  και ο Λάκης Σάντας ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.
Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης



Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Η τελευταία πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (γαλλική μινιατούρα, 15ος αιώνας)
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Η είσοδος του Μωάμεθ Β΄ στην Κωνσταντινούπολη (πίνακας του Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ, 19ος αιώνας)
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δεν βλάπτει το πολύ αλλά το λίγο αλάτι στο φαγητό




Η μέτρια ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από την λίγη, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε κατά του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «The Lancet», το οποίο δημοσίευσε τη μελέτη, όσο και κατά των συγγραφέων της, Δρ Άντριου Μέντε και των συνεργατών του.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής,Δρ Άντριου Μέντε, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 133.000 ανθρώπους, κατά μέσο όρο 55 ετών, σε 49 χώρες, εκ των οποίων οι 63.550 έπασχαν από υπέρταση.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) με την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου. Συμπέραναν ότι για το αλάτι που καταναλώνουν πρέπει να ανησυχούν οι υπερτασικοί, αλλά και εκείνοι που τρώνε πάρα πολλά επεξεργασμένα, αλμυρά τρόφιμα.
Διαπίστωσαν ότι, ανεξαρτήτως υπέρτασης, η χαμηλή κατανάλωση νατρίου σχετίζεται με περισσότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και πρόωρους θανάτους σε σχέση με την μέτρια κατανάλωση. Όσοι δεν έχουν υπέρταση και τρώνε λίγο αλάτι εμφανίζουν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.
«Παρόλο που τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ανάγκη μείωσης της υψηλής κατανάλωσης αλατιού από όσους έχουν υπέρταση, δεν υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή πρέπει να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» εξηγεί ο Δρ Μέντε και προσθέτει ότι, ακόμη και για τους υπερτασικούς αρκεί μια μείωση του αλατιού σε μέτρια επίπεδα (4 έως 5 γραμμάρια την ημέρα), αλλά όχι κατ” ανάγκη σε χαμηλά, δηλαδή κάτω από 3 γραμμάρια ημερησίως.
Συνοπτικά, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο η μείωση στην κατανάλωση του αλατιού γίνεται επισφαλής και δυνητικά επικίνδυνη. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος της υψηλής κατανάλωσης (πάνω από 6 γραμμάρια την ημέρα) περιορίζεται μόνο στους πάσχοντες από υπέρταση. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτός ο συνδυασμός -υπέρταση και μεγάλη κατανάλωση αλατιού- αφορά μόνο έναν στους δέκα ανθρώπους (10%), παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Δρ Μέντε, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα αλατιού και δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά. Γι” αυτό, υποστηρίζει ότι η καμπάνια για μείωση του αλατιού στη διατροφή πρέπει να είναι εστιασμένη μόνο στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Ενώ επισημαίνει ότι το σημερινό συνιστώμενο όριο για υγιεινή κατανάλωση αλατιού είναι πολύ χαμηλό.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η συνολική κατανάλωση νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,3 γραμμάρια τη μέρα. Η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού γίνεται μέσω του νατρίου που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
—Αντιδράσεις από τον ΠΟΥ
Ωστόσο, η νέα μελέτη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο καθηγητής Φραντσέσκο Καπούκιο, επικεφαλής του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,επικρίνει τόσο την μεθοδολογία της μελέτης (επειδή μέτρησε την ποσότητα του νατρίου μόνο στα πρωινά ούρα) όσο και το περιοδικό «The Lancet» που τη δημοσίευσε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα διαβάζαμε τόσο κακή επιστήμη δημοσιευμένη στο Lancet», δήλωσε.
Πάντως σε συνοδευτικό σχόλιο της μελέτης, επίσης στο «The Lancet», ο καθηγητήςMοριακής Φαρμακολογίας Εόιν Ο” Μπράιεν του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου προέβλεπε τις αντιδράσεις, καθώς αναφέρει ότι «όταν αμφισβητείται το προφανές δόγμα, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για διαμάχη, αλλά μάλλον να αποδεχθούμε την επιστημονική αβεβαιότητα». Όσον αφορά την μεθοδολογία, θεωρεί «βάσιμη» τη μέτρηση του νατρίου με βάση τα πρωινά μόνο ούρα.
econews.gr

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Εντοπίστηκαν ζυθοποιίες πέντε χιλιάδων ετών!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα και άλλα ίχνη σε μια τοποθεσία της βόρειας Κίνας, που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπύρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια, με διαδικασίες όχι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή εκτός των άλλων αφού όπως φαίνεται ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το κριθάρι για την παραγωγή μπύρας πριν το χρησιμοποιήσει ως τροφή.
perierga.gr - Εντοπίστηκαν ζυθοποιίες πέντε χιλιάδων ετών!
Προς το παρόν παραμένει ασαφές το πότε ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά μάλλον γλύκιζε. Τα ευρήματα εντόπισαν αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS».
Η έρευνα έφερε στο φως κεραμικά σκεύη ζυθοποιίας σε δύο σημεία στην περιοχή Μιτζιάγια, που χρονολογούνται στο 3.400 έως 2.900 π.Χ. Η περιοχή κατοικείτο από τον νεολιθικό πολιτισμό των Γιανγκσάο, οι οποίοι πιθανώς εξάπλωσαν στην υπόλοιπη Κίνα τη γνώση της ζυθοποιίας και τη συνήθειά τους να πίνουν μπύρα. Κιτρινωπά χημικά υπολείμματα, σπόροι και φυτόλιθοι που βρέθηκαν σε κούπες, χωνιά και αμφορείς, δείχνουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση της μπύρας, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή της. Εστίες φωτιάς που υπήρχαν στον ίδιο χώρο, πιθανώς παρείχαν την αναγκαία θερμότητα για την πολτοποίηση της πρώτης ύλης.
Η ανάλυση των υπολειμμάτων μέσα στα σκεύη αποκαλύπτει μια απρόσμενη συνταγή μπύρας, με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση κριθαριού, κεχριού, διαφόρων βολβών (γλυκοπατάτας, κρίνων κ.α.) και «δακρύων του Ιώβ». Η παρουσία οξαλικού άλατος (οξαλάτης), ενός υποπροϊόντος της ζύμωσης της μπύρας που ανιχνεύθηκε με ειδική τεχνική ιοντικής χρωματογραφίας, υποστηρίζει την πεποίθηση ότι επρόκειτο για σκεύη ζυθοποιίας.
Η εύρεση υπολειμμάτων κριθαριού στην περιοχή Μιτζιάγια ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών είναι η αρχαιότερη στην Κίνα, χίλια χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το κριθάρι -που πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κεντρική Ασία – χρησιμοποιείτο για την παραγωγή μπύρας πολύ πριν αποτελέσει εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια στην Κίνα τρεις χιλιάδες αργότερα. Τα αρχαιότερα γραπτά κινεζικά κείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη μπίρας, ανάγονται περίπου στο 1.200 π.Χ. και προέρχονται από τη δυναστεία Σανγκ. Η Κίνα έχει μια μακρά παράδοση ζύμωσης αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη το ρύζι, με τις αρχαιότερες ενδείξεις να φθάνουν το 7.000 π.Χ.
Το κριθάρι χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην παραγωγή μπύρας, επειδή διαθέτει υψηλά επίπεδα ενζύμων που μετατρέπουν τα άμυλα σε σάκχαρα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Μπύρα από κριθάρι μπορεί να παράχθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Μεσοποταμία πριν από τουλάχιστον οκτώ χιλιάδων έτη, ενώ χρησιμοποιείτο ευρέως για τη δημιουργία μπύρας και από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Πιστεύεται ότι η τεχνολογία παραγωγής μπύρας συνέβαλε στην ανάπτυξη πιο πολύπλοκων και ιεραρχικών κοινωνικών. Μερικές σύγχρονες ζυθοποιίες, όπως η αμερικανική Dogfish, έχουν επιχειρήσει να αναβιώσουν μπίρες του μακρινού παρελθόντος.
πηγή: tovima.gr

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Περίπατος στη Σελήνη

Ο Αμερικανός ορειβάτης Dean Potter διασχίζει την κορυφογραμμή στο Cathedral Peak, βαδίζοντας πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, με φόντο την Πανσέληνο. Για να πετύχει αυτή την εκπληκτική προοπτική, ο κινηματογραφιστής Bryan Smith χρησιμοποίησε μία κάμερα εξοπλισμένη με ένα σούπερ τηλεφακό Canon 800mm, από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

artlandian.gr

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

15 “γελοίες” ερωτήσεις που σου κάνουν καθημερινά!

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από ερωταποκρίσεις όλων των ειδών, απολύτως απαραίτητες για να επικοινωνήσουμε αλλά και για να συνεννοηθούμε με τους γύρω μας. Σωστά μέχρι εδώ! Άλλωστε μιλάμε για να… καταλαβαινόμαστε. Τι γίνεται, όμως, με τις ερωτήσεις που μας κάνουν (ή κάνουμε) καθημερινά, χωρίς λόγο; Για ποιο σκοπό διατυπώνονται, αν όχι για να προκαλέσουν γέλιο και να μπουν στη λίστα με τις πιο “γελοίες” ερωτήσεις που έγιναν ποτέ; Οι 15 ερωτήσεις που ακολουθούν δεν νομίζω να χρειάζονται… απάντηση!
1. Μόλις έχει επιστρέψει στο σπίτι και σου λένε:
- Ήρθες;
(Όχι, στο δρόμο είμαι ακόμη κι έρχομαι!)
2. Σε παίρνουν τηλέφωνο στο σταθερό:
- Έλα ρε, σπίτι είσαι;
(Όχι, είμαι στο χωράφι κι έχω κάνει εκτροπή!)
3. Σε καφετέρια:
- Ένα φραπέ γλυκό, χωρίς.
- Χωρίς γάλα;
(Όχι, χωρίς καλαμάκι!)
4. Συναντιέσαι με έναν φίλο:
- Έλα ρε, πού είσαι;
(Στην απέναντι γωνία!)
5. Ανάβεις το θερμοσίφωνα:
- Θα κάνεις μπάνιο;
(Όχι, τον άναψα για να καίει ρεύμα!)
6. Ντύνεσαι και ετοιμάζεσαι να φύγεις, οπότε ακούς:
- Θα βγεις;
(Όχι, προβάρω ρούχα!)
7. Τρως όλο το φαγητό σου και ζητάς δεύτερο πιάτο, οπότε σου λένε:
- Σ’ άρεσε;
(Όχι, αλλά να μη σε προσβάλλω!)
8. Λες στον άλλο ότι βρήκες κοπέλα και σου λέει:
- Καλή είναι;
(Όχι, αλλά μια ψυχή που είναι να βγει…)
9. Έρχεται ο υδραυλικός σπίτι και ο ιδιοκτήτης ρωτάει:
- Ήρθατε για τη βρύση;
(Όχι, ν’ αλλάξω μια λάμπα και να κρεμάσω τις κουρτίνες!)
10. Δώδεκα τη νύχτα, βάζεις πιτζάμες, λες καληνύχτα και πας στο δωμάτιό σου και σε ρωτάνε:
- Πας για ύπνο;
(Όχι, πάω να ρίξω μπετά σε μια οικοδομή!)
11. Κάθεσαι σε καφετέρια και περνάει γνωστός:
- Α, εδώ κάτσατε;
(Όχι, ολογράμματα είμαστε!)
12. Πας στο βενζινάδικο, κατεβαίνεις από το αμάξι και ανοίγεις το πορτάκι της βενζίνης:
- Βενζίνη θέλεις;
(Όχι, να του βάλω πορτοκαλάδα!)
13. Καλείς κλειδαρά, έρχεται μετά από 40 λεπτά και σε βρίσκει απ’ έξω:
- Κλειδώθηκες απ’ έξω;
(Όχι, απλά βρίσκω εναλλακτικούς τρόπους να μπαίνω στο σπίτι!)
14. Σε παίρνουν τηλέφωνο το βράδυ και με το που απαντάς:
- Ξύπνιος είσαι;
(Όχι, σου μιλώ στον ύπνο μου!)
15. Είσαι αριστερόχειρας και συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση, οπότε σου λένε:
- Αριστερόχειρας είσαι;
(Όχι, κουράστηκε το δεξί και είπα να χρησιμοποιήσω το αριστερό!)
perierga.gr

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Πέντε συσκευασμένα τρόφιμα που δεν τρώμε μετά την ημερομηνία λήξης

Πέντε συσκευασμένα τρόφιμα που δεν τρώμε μετά την ημερομηνία λήξης


Πολλή κουβέντα γίνεται σχετικά με τις αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων.
Βασικός κανόνας είναι ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» καλό είναι να μην καταναλώνουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα μετά την παρέλευσή της. Αντιθέτως, εάν στη συσκευασία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση» τότε μπορούμε να τα φάμε άφοβα και μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αφού διαπιστώσουμε ότι το προϊόν δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες κατανάλωσηςκαι να μην καταναλώνουμε σε καμία περίπτωση τα προϊόντα μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης.
Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:
Αβγά
Οι περισσότερες δηλητηριάσεις από ληγμένα τρόφιμα οφείλονται σε προϊόντα που περιέχουν αβγό.
Για το ίδιο το αβγό υπάρχει ένας απλός κανόνας. Αν επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια. Αν βουλιάζει είναι καλό.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως πραγματική «υγειονομική βόμβα» στην κουζίνα.  Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα προστασίας των καταναλωτών Consumer Reports, το σύνολο σχεδόν των προϊόντων πουλερικών που πωλούνται σε κρεοπωλεία στις ΗΠΑ είναι μολυσμένο με βλαβερά βακτήρια και τα μισά κοτόπουλα φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Για αυτό λοιπόν, δεν πιάνουμε ούτε τη συσκευασία με γυμνά χέρια, φροντίζουμε να κόβουμε το κοτόπουλο σε διαφορετικές επιφάνειες κοπής από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το μαγειρεύουμε σε κατάλληλα υψηλές θερμοκρασίες.
Εάν θέλουμε να το συντηρήσουμε πέραν της ημερομηνίας λήξης το βάζουμε στην κατάψυξη.
Περίπου 48 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από τροφές μολυσμένες μεσαλμονέλλα, καμπυλοβακτήρια, E.coli κ.ά. , «ωστόσο οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στο κοτόπουλο» σύμφωνα με στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.
Αλλαντικά
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τα αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli. Η ανάπτυξη βακτηρίων είναι πολύ συχνή στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.
Φρέσκα τυριά και μη παστεριωμένα
Τα φρέσκα και μαλακά τυριά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα σκληρά που έχουν υποστεί ζύμωση επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάμε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα.
Οστρακοειδή και μαλάκιο
Από τη στιγμή που κάποιο οστρακοειδές (μύδια, στρείδια, χτένια, γαρίδες κλπ) ή μαλάκιο (σαλιγκάρια, αχιβάδες, καλαμάρια, χταπόδια κ.ά) έχει χαλάσει, τότε μυρίζει πολύ άσχημα, βγάζει περισσότερη «γλίτσα» και ουσιαστικά μας προειδοποιεί μόνο του ότι απαγορεύεται να το φάμε. Διαφορετικά, προκαλεί μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.
econews

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τα πιο «βρόμικα» και «καθαρά» φρούτα και λαχανικά του 2016!

Τα πιο «βρόμικα» και «καθαρά» φρούτα και λαχανικά του 2016!


Ένα από τα νοστιμότερα και θρεπτικότερα φρούτα της άνοιξης θεωρούνται οι φράουλες. Όμως, σύμφωνα με τη λίστα με τα πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) θα πρέπει να το σκεφτούμε δυό φορές πριν αδειάσουμε εκείνο το μπωλ με τα λαχταριστά κόκκινα φρούτα. Κι αυτό διότι οι φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.
perierga.gr - Τα 12 πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά του 2016 (και τα 15 πιο «καθαρά»)!
Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση συνιστά να τρώμε φράουλες -και τα υπόλοιπα φρούτα που συμπεριλαμβάνονται στη «Βρώμικη Ντουζίνα»- όταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας. Η λίστα έχει καταρτιστεί με βάση στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνουν ποια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
* Η «Βρόμικη Ντουζίνα»
1. Φράουλες
2. Μήλα
3. Νεκταρίνια
4. Ροδάκινα
5. Σέλερι
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Σπανάκι
9. Ντομάτες
10. Πιπεριές
11. Ντοματίνια
12. Αγγούρια
* Η «Καθαρή Δεκαπεντάδα»
1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κατεψυγμένος αρακάς
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδιο
11. Μελιτζάνα
12. Πεπόνι χάνεϊντιου
13. Γκρέιπφρουτ
14. Πεπόνι
15. Κουνουπίδι
Το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κέηλ (κάλε) και τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές δεν ανήκουν ακριβώς στην «Βρόμικη Ντουζίνα» αλλά «συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου».
πηγή: econews.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τρώτε πρωινό από το φούρνο; Δείτε τι λέει ο ειδικός

Πάλι δεν σηκωθήκατε εύκολα το πρωί, πάλι τρέχετε και δεν φτάνετε και το πρωινό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με επιλογές... φούρνου. Τι λέει, όμως, ο ειδικός Γιώργος Μίλεσης γι’ αυτό;
«Δεν μπορώ να φάω όταν ξυπνήσω»
«Πρωινό είπες; Πότε να προλάβω; Δεν γίνεται. Θα πάρω κάτι από το φούρνο πηγαίνοντας στη δουλειά. Άσε που δεν το αντέχω, να φάω με το που ξυπνήσω, ναυτία με πιάνει, δεν έχω όρεξη. Ούτε το γάλα θέλω τέτοια ώρα, με φουσκώνει απίστευτα».
«Να πεινάσω πρώτα καλά και μετά θα δω τι έχω όρεξη να φάω. Θα το δω, ό,τι με τραβήξει εκείνη την ώρα».
Μια γενναία δόση λίπους, για τον… καφέ
Και τι είναι αυτό που συνήθως γίνεται; Μπαίνουμε βιαστικά στο φούρνο και παίρνουμε ό,τι μας γυαλίσει, συνήθως κάτι αλμυρό ή γλυκό, με απαραίτητα γενναία δόση λίπους! Κοινώς, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πεϊνιρλί, croissant με σοκολάτα ή ζαμπόν-τυρί κ.α., για να συνοδέψουμε τον… (δεύτερο) καφέ.
Είτε πρόκειται λοιπόν για τις 7.00 π.μ. είτε για τις 11.30 π.μ. (σ.σ. ή και αργότερα για κάποιους),  αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μια λιπαρή επιλογή δεν θα μας χορτάσει περισσότερο από μια αντίστοιχη, πιο συντηρητική.
Το λίπος δεν μπορεί να μας χορτάσει!
Για την ακρίβεια, θα καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το λιπαρό τρόφιμο προκειμένου να χορτάσουμε, σε σύγκριση με πιο ελαφριά επιλογή. Αποδεικνύεται ότι το λίπος δεν μπορεί να μας χορτάσει, οπότε οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση και υπερβολικά ενεργειακά πλεονάσματα (1,2). Σε συνδυασμό με το αλάτι ή τη ζάχαρη, υπό αυτές τις συνθήκες παρακάμπτονται τα σήματα κορεσμού και οδηγούμαστε σε υπερφαγία λίπους  (high-fat hyperphagia) (1).
Να μπούμε μαζί στο φούρνο;
Με γνώμονα αυτό λοιπόν, ας μπούμε μαζί μια βόλτα στο φούρνο. Στον πίνακα πατακάτω,συγκρίνουμε ενδεικτικά τα κυριότερα προϊόντα του φούρνου, με βάση τις θερμίδες και τοπεριεχόμενο λίπος, ανά τυπική μερίδα.
Τι συμπεραίνουμε κοιτώντας τον πίνακα; Ότι τα αγαπημένα και λαχταριστά snack είναι πολύπλούσια σε λίπος και κατά συνέπεια αποδίδουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας (δηλαδή θερμίδες). Το κακό, όμως, δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να μας χορτάσουν σε λογική ποσότητα.
«Πόσο θα χορτάσω με αυτό»;
Για του λόγου το αληθές, στο σημείο αυτό πρέπει να συνυπολογίζουμε τα πρωτοποριακά ευρήματα των Holt SH et al (3), όπου συνέκριναν τον αντίκτυπο στο στομάχι διάφορα τρόφιμα –σε διάφορες ποσότητες αρκεί να όλα να έδιναν 240 θερμίδες. Προέκυψε, λοιπόν, ένας δείκτης κορεσμού (satiety index), ώστε αντικειμενικά να προσδιορίσουμε το πόσο μας χορταίνει κάθε τρόφιμο, σε σχέση με το λευκό ψωμί (που έθεσαν ως σημείο αναφοράς).
Στην περίπτωση μας, θα χρειαστούν π.χ. 2,12 croissant ή 1,47 donut ή 1,53 φέτες cake, για να παράγουμε στο στομάχι το ίδιο αποτέλεσμα με... 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης! Κατ’ αντιστοιχία, θα πάρουμε 706 ή 356 ή 337 θερμίδες, αντί τις 130 απ’ το κουλουράκι Θεσσαλονίκης. Η απόσταση μεγαλώνει δραματικά στην περίπτωση της (ζαμπονο)τυρόπιτας…
Λίγο ασύμφορο, δε βρίσκετε;
Όσο πιο λιπαρό, τόσο περισσότερο θα φας…
Άρα λοιπόν που καταλήγουμε; Το λίπος, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη ή/και το αλάτι, δεν μπορούν να μας χορτάσουν. Και όχι μόνο, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αφενός το γλυκό ειδικά (π.χ. donut, cake), με άδειο στομάχι θα μας κάνει να… πεινάμε σαν τρελοί όλη την ημέρα, αφετέρου δε, ο συνδυασμός του λίπους με το αλάτι (και τη ζάχαρη) αποδεικνύεται εθιστικός. Οπότε, το τι θα επιλέξουμε την επόμενη φορά που θα εφορμήσουμε στον αγαπημένο μας φούρνο θέλει πολύ περισσότερη προσοχή.
Τι να επιλέξω τελικά;
Παρατηρώντας τον πίνακα, προκύπτει ένας πολύ απλός κανόνας: οτιδήποτε περιέχει ποσότητα λίπους μικρότερη από 5 gr ανά μερίδα, μπορεί να μας «κρατήσει» για τις επόμενες 3-4 ώρες, χωρίς να επιβαρυνθούμε με μεγάλα ποσά ενέργειας και αντίστοιχο λίπος. Με λίγα λόγιαπροτιμήστε κριτσίνια, μουστοκούλουρα, κουλούρια Θεσσαλονίκης (όχι τα γεμιστά που μοιάζουν με τυρόπιτα ή croissant), μουσταλευριά, ρυζόγαλο ή σταφιδόψωμο κ.ά., αν ψάχνετε να καλύψετε την πείνα σας!
Αφετέρου, μια καλή μέση λύση είναι υπό συνθήκες ένα σάντουιτς (χωρίς μισό βαζάκι μαγιονέζα), αλλά όχι οι «σπιτικές» μπάρες δημητριακών, που στην πραγματικότητα δίνουν τριπλάσια ενέργεια από τις συσκευασμένες.
Εν ολίγοις, μπείτε στο φούρνο για να ικανοποιήσετε το στομάχι, όχι τον ουρανίσκο! Μόνο εσείς θα βγείτε κερδισμένοι…
Βιβλιογραφία (References)
Blundell JE, and JI MacDiarmid. Fat as a Risk Factor for Overconsumption: Satiation, Satiety, and Patterns of Eating. J Am Diet Association July 1997; 97(7): S63–S69
Blundell JE, Burley VJ, Cotton JR, and CL Lawton. Dietary fat and the control of energy intake: evaluating the effects of fat on meal size and post meal satiety. Am J Clin Nutr  1993; 57(5):772S-777S
Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. 1995 Sep; 49(9):675-90.
Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος

FB page: milessisgeorge
clickatlife.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ....

13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!

Η φύση είναι ο πιο εκπληκτικός δημιουργός που υπάρχει. Τα αριστουργήματά της είναι εξαιρετικά και εντυπωσιακά, που πολλές φορές μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν πραγματικά στον πλανήτη μας ή είναι φανταστικά. Δείτε παρακάτω 13 καταπληκτικά μέρη του πλανήτη, που θα σας κάνουν να μην πιστεύετε στα μάτια σας.

Ένας υποθαλάσσιος καταρράκτης
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση βρίσκεται στις ακτές του Μαυρίκιου και μοιάζει με υποθαλάσσιους καταρράκτες.
Μια εικόνα
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Δεν πρόκειται για πίνακα κάποιου εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχουν νεκρά δέντρα κατά την διάρκεια ενός ηλιοβασιλέματος και πίσω βρίσκονται οι αμμόλοφοι στην Ναμίμπια.
Μια ταραγμένη θάλασσα
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Αυτά τα σύννεφα δημιουργούν την αίσθηση, ότι υπάρχει μια θάλασσα στον ουρανό. Τα σύννεφα αυτά ονομάζονται Undulatus asperatus και είναι ένα σπάνιο είδος σύννεφων, που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι καθόλου επικίνδυνα.
Μια μαγική λίμνη
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Η λίμνη Uyuni είναι γνωστή για τις οπτικές διαστρεβλώσεις που προκαλεί, λόγω της παντελούς έλλειψης αντικειμένων στην επιφάνειά της. Κατά τη διάρκεια των βροχών, το αλκαλικό έδαφος της λίμνης μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο καθρέφτη. Η λίμνη καλύπτεται από ένα λεπτό και κρυστάλλινο πάγο, που αντανακλά τον ουρανό και εξαφανίζει τον ορίζοντα.
Στην άκρη του γκρεμού
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Ο άντρας εδώ φαίνεται σαν να περπατάει στην άκρη του γκρεμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι η όχθη ενός ποταμού στο φαράγγι Glen.
Μια άβυσσος
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Νομίζετε, ότι αυτά τα δυο αγόρια πηδάνε μέσα στην άβυσσο; Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φωτογραφία του Jacob Well, που έχει τραβηχτεί στο Τέξας. Είναι μια τεράστια πηγή με τόσο καθαρό νερό, που φαίνεται σαν άλμα στο κενό.
Το σχήμα ενός δέντρου
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Είναι εκβολές ποταμού ή ένα δέντρο; Δεν είναι τίποτα από τα δυο. Είναι σχήματα που δημιουργούνται στην Μπάχα της Καλιφόρνια, λόγω του υψηλού εύρους της παλίρροιας στα ρηχά νερά που εμφανίζονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Πέτρινα κύματα
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Στα σύνορα μεταξύ Αριζόνας και Γιούτα υπάρχουν αυτοί οι μοναδικοί βραχώδεις σχηματισμοί. Σχηματίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια από αμμόλοφους, που σταδιακά μετατράπηκαν σε βράχους. Η συνεχής επίδραση της βροχής και των ανέμων έχει παίξει μεγάλο ρόλο στον σχηματισμό τους.
Ένας δρόμος στο βουνό
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένας δρόμο στο βουνό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο ποταμός Κολοράντο.
Φλεγόμενος ανεμοστρόβιλος
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Αυτό που βλέπετε δεν είναι ένας φλεγόμενος ανεμοστρόβιλος, που δεν υπάρχει καν, αλλά ο ποταμός Rio Tinto στην Ισπανία, που είναι γεμάτος με απόβλητα από τις εξορύξεις που γίνονται στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα των εργασιών εξόρυξης, ο ποταμός έχει γίνει όξινος. Το έντονο κόκκινο χρώμα του νερού προκαλείται από το υψηλό ποσοστό των βαρέων μετάλλων.
Ηλιακά φαντάσματα
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως παρήλιο και συνήθως προκαλείται από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός από κρυστάλλους πάγου, που παρασύρονται στην ατμόσφαιρα.
Ένας ιστός αράχνης
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Αν δείτε προσεχτικά, θα παρατηρήσετε, ότι κάθε σταγόνα ξεχωριστά κρέμεται από έναν ιστό αράχνης.
Δικέφαλη ζέμπρα
perierga.gr - 13 εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις της φύσης!
Η εναλλαγή του μαύρου και του λευκού απενεργοποιεί την ικανότητά για τον εντοπισμό των άκρων των αντικειμένων και γι’ αυτό βλέπουμε αυτή την ζέβρα δικέφαλη.
perierga.gr